MUSAKA
Zapékané mleté maso s lilkem a rajčaty.
Musaka je jedno z nejznámějších pokrmů Blízkého východu, které zdomácnělo i ve Středomoří a výborně zpestří i náš středoevropský jídelníček. Jedná se o velice syté jídlo a rozhodně poslouží jako výborný hlavní chod. Náš recept popisuje přípravu tradiční musaky s lilkem a mletým masem. Musaka má však nepřeberné množství variant, lze ji připravit i z jiných druhů zeleniny a fantazii se rozhodně meze nekladou.
příprava 60 min. + 40 min. vaření
pro 4 osoby
suroviny
2 střední lilky (cca 500 g)
300 g mletého hovězího nebo skopového masa
2 lžíce olivového oleje
2 střední cibule
2 stroužky česneku
250 g konzervovaných rajčat
1 lžíce kořenící směsi GARAM MASALA
sůl dle chuti
olej na smažení
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
250 ml mléka
1 žloutek
30 g parmazánu
postup
- lilek nakrájíme na 1 cm silné plátky, posolíme a necháme 45 minut v cedníku okapat
- mezitím na olivovém oleji dozlatova osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme česnek a trochu osmahneme
- přidáme maso a Garam Masalu, kterou prudce osmahneme spolu s masem
- přidáme na kostičky pokrájená rajčata a dle chuti dosolíme
- směs asi 10 minut povaříme, dle potřeby podléváme vodou a pak stáhneme z ohně
- v rendlíku rozpustíme máslo a na něm osmahneme dvě zarovnané lžíce mouky
- zalijeme naráz mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu a asi 10 minut na mírném ohni za častého míchání povaříme a vzniklý bešamel necháme zchladnout
- v pánvi na rozpáleném oleji postupně osmažíme lilek po obou stranách dozlatova a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej
- troubu předehřejeme na 200°C
- na dno zapékací misky poklademe polovinu lilku, přelijeme masovou směsí a zakryjeme zbytkem lilku
- do zchladlého bešamelu vmícháme žloutek a sýr a vzniklou omáčkou přelijeme lilek
- pečeme 30 až 40 minut dozlatova
- podáváme horké s pečivem a zeleninovým salátem
naše tipy
Namísto sterilovaných rajčat můžeme použít čerstvá, která před použitím u stopky do kříže nařízneme, zalijeme vařící vodou a po několika minutách zchladíme. Slupka pak jde z rajčat lehko sloupnout. Oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky a dále používáme podle receptu.