• Přihlásit
  • Registrovat
Přihlásit  |  Registrovat
0 ks, 0
CZK
Menu
  • KARAVANA
  • KONTAKT
  • OBCHODNÍ PODMÍNKY
Facebook Instagram
E-shop
Menu E-shop
  • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • SMĚSI KOŘENÍ
  • ORIENTÁLNÍ A EXOTICKÁ KOŘENÍ
  • KOŘENÍ DO ČAJE A KÁVY
  • VĚTŠÍ BALENÍ KOŘENÍ
    • SMĚSI KOŘENÍ
    • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • KNIHY
Blog
Menu Blog
  • RECEPTY
    • PŘEDKRMY
    • POLÉVKY
    • HLAVNÍ CHOD
    • SALÁTY
    • DEZERTY
    • NÁPOJE
    • PODLE PŮVODU
      • ORIENT
      • MEXIKO
      • STŘEDOMOŘÍ
      • FRANCIE
      • STŘEDNÍ EVROPA
      • ASIE
    • PODLE SUROVIN
      • VEGETARIÁNSKÉ
      • BEZLEPKOVÉ
      • MASO
      • MOŘSKÉ PLODY
      • ZELENINA
      • OVOCE
      • RÝŽE
      • TĚSTOVINY
      • MOUKA
      • LUŠTĚNINY
      • OŘECHY A SEMENA
      • SÝRY
      • MLÉKO
      • UZENINY
      • BYLINKY
      • HOUBY
    • PODLE ÚPRAVY
      • VAŘENÉ
      • PEČENÉ
      • GRILOVANÉ
      • SMAŽENÉ - RESTOVANÉ
      • STUDENÁ KUCHYNĚ
  • ČLÁNKY


Kategorie: LUŠTĚNINY | POLÉVKY | STŘEDOMOŘÍ | VAŘENÉ | ZELENINA

2017-12-05 00:00

MINESTRONE

Italská zeleninová polévka.


Kouzlo italské kuchyně je jistě v její „jednoduchosti“ chutí. Z prvotřídních surovin, které nekomplikovaně kombinuje i dochucuje, umí vykouzlit hotové chuťové zázraky. Jedním takovým zázrakem je i tradiční polévka Minestrone. Nejen že její příprava není nikterak složitá, ale navíc je díky řádné porci vařené zeleniny i velice zdravá. Za chladnějšího počasí krásně prohřeje a v horkých dnech zase příjemně zasytí, aniž by se člověk cítil těžce.

 

příprava a vaření 60 min.

pro 4 osoby

 

suroviny

 

1,5 l kuřecího vývaru

2 mrkve

3 stonky řapíkatého celeru

2 malé cibule

400 g konzervovaných sekaných rajčat

100 g sušených fazolí – nebo 400 g konzervovaných

4 stroužky česneku

100 g těstovin do polévky

1 malá cuketa - cca 200g

100 g špenátu

3 lžíce olivového oleje

2 snítky čerstvé bazalky – nebo 1 lžička SUŠENÉ BYZALKY

2 snítky čerstvého tymiánu – nebo 1 lžička SUŠENÉHO TYMIÁNU

2 BOBKVÉ LISTY

1 lžička SUŠENÉHO OREGANA

½ lžičky MLETÉHO ČERNÉHO PEPŘE

​MOŘSKÁ SŮL (dle chuti)

parmazán – nebo italský sýr Grana Padano

pečivo

 

postup

 

- přes noc namočené fazole osolíme a uvaříme do měkka – 50-60 minut, scedíme – hrnek vývaru z fazolí si dáme stranou na případné zředění polévky

- na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, nasekaný česnek a orestujeme dozlatova

- přidáme sekaná rajčata, na kostičky nakrájenou cuketu a na mírném ohni vše podusíme cca 10 – 15 minut

- vložíme nasekané listy špenátu, tymián, bobkový list, sůl, pepř a zalijeme vývarem

- přisypeme těstoviny a povaříme, dokud těstoviny nezměknou

- vložíme fazole, oregano, sekanou bazalku, dle chuti přidáme sůl a pepř a vše prohřejeme – pokud je polévka příliš hustá, naředíme vývarem z fazolí

- na talíři posypeme strouhaným sýrem a podáváme s bílým pečivem

 

naše tipy

 

Pokud máte nazbyt čerstvá rajčata, můžete je oloupat, nakrájet na kostky a použít místo konzervovaných. Je to o něco pracnější, ale čerstvé suroviny mají vždy přednost.

 

Nechutná Vám některá z použitých druhů zeleniny? Tak ji vynechte a nahraďte takovou, která Vám lépe vyhovuje. Minestrone je jako mnoho tradičních národních pokrmů – co rodina, to jiný recept. Dá se použít brokolice, fenykl či petržel.

 

Jste-li zastánci masa a bohatších chutí, i pro Vás existuje záchranné lano. Nezřídka se setkáte s použitím slaniny nebo pancetty do základu polévky – na 4 porce cca 200g. Je to jen na Vás...



Štítky: polévkazeleninaitalská kuchyněstředomořská kuchyněluštěninybazalkatymiánbobkový listoreganočerný pepř
Navštivte také
ATALIÉR SKLA - Kamila Parsi
 
© 2012 - 2023 Obrworks      webdesign Weby Meloun