MINESTRONE
Italská zeleninová polévka.
Kouzlo italské kuchyně je jistě v její „jednoduchosti“ chutí. Z prvotřídních surovin, které nekomplikovaně kombinuje i dochucuje, umí vykouzlit hotové chuťové zázraky. Jedním takovým zázrakem je i tradiční polévka Minestrone. Nejen že její příprava není nikterak složitá, ale navíc je díky řádné porci vařené zeleniny i velice zdravá. Za chladnějšího počasí krásně prohřeje a v horkých dnech zase příjemně zasytí, aniž by se člověk cítil těžce.
příprava a vaření 60 min.
pro 4 osoby
suroviny
1,5 l kuřecího vývaru
2 mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
2 malé cibule
400 g konzervovaných sekaných rajčat
100 g sušených fazolí – nebo 400 g konzervovaných
4 stroužky česneku
100 g těstovin do polévky
1 malá cuketa - cca 200g
100 g špenátu
3 lžíce olivového oleje
2 snítky čerstvé bazalky – nebo 1 lžička SUŠENÉ BYZALKY
2 snítky čerstvého tymiánu – nebo 1 lžička SUŠENÉHO TYMIÁNU
2 BOBKVÉ LISTY
1 lžička SUŠENÉHO OREGANA
½ lžičky MLETÉHO ČERNÉHO PEPŘE
MOŘSKÁ SŮL (dle chuti)
parmazán – nebo italský sýr Grana Padano
pečivo
postup
- přes noc namočené fazole osolíme a uvaříme do měkka – 50-60 minut, scedíme – hrnek vývaru z fazolí si dáme stranou na případné zředění polévky
- na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, nasekaný česnek a orestujeme dozlatova
- přidáme sekaná rajčata, na kostičky nakrájenou cuketu a na mírném ohni vše podusíme cca 10 – 15 minut
- vložíme nasekané listy špenátu, tymián, bobkový list, sůl, pepř a zalijeme vývarem
- přisypeme těstoviny a povaříme, dokud těstoviny nezměknou
- vložíme fazole, oregano, sekanou bazalku, dle chuti přidáme sůl a pepř a vše prohřejeme – pokud je polévka příliš hustá, naředíme vývarem z fazolí
- na talíři posypeme strouhaným sýrem a podáváme s bílým pečivem
naše tipy
Pokud máte nazbyt čerstvá rajčata, můžete je oloupat, nakrájet na kostky a použít místo konzervovaných. Je to o něco pracnější, ale čerstvé suroviny mají vždy přednost.
Nechutná Vám některá z použitých druhů zeleniny? Tak ji vynechte a nahraďte takovou, která Vám lépe vyhovuje. Minestrone je jako mnoho tradičních národních pokrmů – co rodina, to jiný recept. Dá se použít brokolice, fenykl či petržel.
Jste-li zastánci masa a bohatších chutí, i pro Vás existuje záchranné lano. Nezřídka se setkáte s použitím slaniny nebo pancetty do základu polévky – na 4 porce cca 200g. Je to jen na Vás...