2017-04-10 00:00

RAJČATOVÁ SALSA

Osvěžující salát z rajčat s bazalkou a olivovým olejem.


Salsa je jeden z mnoha pokladů italské kuchyně. Zároveň jeden z dalších důkazů, že v jednoduchosti je nejen krása, ale velice často i výborná chuť. Salsu můžete servírovat jako samostatný předkrm s opečeným bílým chlebem, poslouží jako lahodná, osvěžující příloha k pečeným rybám, ale výborně doplní i grilované maso nebo zeleninu. Máte-li chuť na lehký těstovinový salát, salsa určitě nezklame jako příjemné zpestření ani takovéhoto hlavního jídla.  

 

příprava 30 min.

pro 4 osoby

 

suroviny

 

400 g čerstvých rajčat

2 červené cibule

2 snítky čerstvé bazalky

50 ml virgin olivového oleje

20 ml vinného octa

sůl

pepř

 

postup

 

- oloupaná rajčata a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, bazalku nasekáme

- vložíme do mísy a důkladně promícháme s olejem a octem, dle chuti dosolíme a dopepříme

- necháme alespoň 15 minut odležet v chladničce

- podáváme coby předkrm s opečeným bílým chlebem nebo jako přílohu k ostatním pokrmům

 

naše tipy

 

Jak na loupání rajčat? Rajčata u stopky nařízněte do kříže. Vložte do mísy a zalijte vroucí vodou tak, aby byla celá pod vodou. Nechejte asi 5 minut pařit. Sceďte a od naříznuté části jednoduše sloupněte slupku, která se pařením krásně uvolní.

 

Salsu můžete podávat i jako předkrmovou bruschettu. Nakrájejte ciabattu nebo bagetu na 1 cm silné plátky, potřete je olivovým olejem a vložte do trouby. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 3-5 minut dozlatova.