RAJČATOVÁ SALSA
Osvěžující salát z rajčat s bazalkou a olivovým olejem.
Salsa je jeden z mnoha pokladů italské kuchyně. Zároveň jeden z dalších důkazů, že v jednoduchosti je nejen krása, ale velice často i výborná chuť. Salsu můžete servírovat jako samostatný předkrm s opečeným bílým chlebem, poslouží jako lahodná, osvěžující příloha k pečeným rybám, ale výborně doplní i grilované maso nebo zeleninu. Máte-li chuť na lehký těstovinový salát, salsa určitě nezklame jako příjemné zpestření ani takovéhoto hlavního jídla.
příprava 30 min.
pro 4 osoby
suroviny
400 g čerstvých rajčat
2 červené cibule
2 snítky čerstvé bazalky
50 ml virgin olivového oleje
20 ml vinného octa
sůl
pepř
postup
- oloupaná rajčata a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, bazalku nasekáme
- vložíme do mísy a důkladně promícháme s olejem a octem, dle chuti dosolíme a dopepříme
- necháme alespoň 15 minut odležet v chladničce
- podáváme coby předkrm s opečeným bílým chlebem nebo jako přílohu k ostatním pokrmům
naše tipy
Jak na loupání rajčat? Rajčata u stopky nařízněte do kříže. Vložte do mísy a zalijte vroucí vodou tak, aby byla celá pod vodou. Nechejte asi 5 minut pařit. Sceďte a od naříznuté části jednoduše sloupněte slupku, která se pařením krásně uvolní.
Salsu můžete podávat i jako předkrmovou bruschettu. Nakrájejte ciabattu nebo bagetu na 1 cm silné plátky, potřete je olivovým olejem a vložte do trouby. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C 3-5 minut dozlatova.