ŠPAGETY CARBONARA
Jedinečné špagety se slaninou a smetanou.
Tento recept je poměrně nenáročný na přípravu a hlavně neskutečně rychlý. Zvládnete ho připravit v podstatě za dobu, kterou potřebují špagety ke svému uvaření do konzistence „al dente“, tedy na skus, nebo-li tak akorát...
Lahodná chuť jemné smetany, slaniny spolu se špagetami a voňavým tymiánem je unikátní a po prvním pokusu v naší kuchyni se špagety carbonara trvale zabydlely v rodinném jídelníčku. Pokud Vám tento recept zní exoticky a doposud jste si na něj netroufali, tak určitě neváhejte, geniální jednoduchost italské kuchyně nezklame nikdy.
příprava 10 min. + 15 min. vaření
pro 4 osoby
suroviny
400 g špaget
3 žloutky
200 ml smetany
50 g parmezánu nebo grana padano
4 lžíce olivového oleje
150 g prorostlé slaniny – pancetta, anglická
½ lžičky TYMIÁNU
2 stroužky česneku
sůl
PEPŘ
postup
- dáme vařit těstoviny do osolené vroucí vody
- žloutky vložíme do mísy, smícháme se smetanou, polovinou nastrouhaného parmezánu a vidličkou vyšleháme
- ve velké pánvi, kam se nám později vejdou i špagety, rozpálíme olej a pozvolna dozlatova orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme nasekaný česnek, pepř a tymián a mírně orestujeme, stáhneme z ohně
- vložíme horké scezené těstoviny, ihned přidáme vyšlehané žloutky a rychle promícháme, již dál nevaříme
- ihned podáváme, dozdobíme zbytkem parmezánu
naše tipy
Pokud jste znalci italské kuchyně a smetana v receptu Vám otevírá kudlu v kapse, tak nám to odpusťte. Nám to prostě takto chutná a proto se dělíme právě o tuto chuťovou kombinaci. Pro elévy v oboru, ke kterým se počítáme i my, uvádíme, že tento recept je v originále bez smetany, takže pokud máte problémy s laktózou či z jiného důvodu nekonzumujete mléko, můžete tento recept úspěšně a chutně připravit i bez ní. Postup přípravy je stejný, pouze žloutky vyšleháte jen s parmezánem a dále přidáváte dle receptu.