PIZZA SE ŠUNKOU A SÝREM
Klasická pizza se salsovým základem, šunkou a sýrem.
Šunkovou pizzu bezesporu není třeba představovat. Pizza v italské pizzerii, připravená mistrem kuchařského řemesla, je jistě chuťový zážitek, ale ta domácí s sebou přináší mnoho nečekaných půvabů. Největší dobrodružství je kynuté těsto jako takové. Nadrobené droždí, rozbouřené lžičkou cukru, popohnané teplem vody, smísené s jemnou moukou a vypracované v hladký oblázek, nebo spíš „oblaz“, po půlhodince podutěrkového spánku vyvalí své bříško, nabude několikanásobně a zázrak je na světě. Rozválet, přidat trochu salsy, šunky, sýra, cibule, je-li libo a věřte, že i ta domácí pizza si s tou mistra Pietra nezadá.
příprava 60min. + 30 min. pečení
pro 4 osoby
suroviny
500 g hladké mouky
270 ml vlažné vody
20 g droždí
lžička cukru
3 lžíce olivového oleje
300 g rajského pyré
3 lžičky koření pizza mix
400 g tvrdého sýra
400 g šunky
1 velká cibule
sůl
oregano
postup
- do hrnečku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalejeme asi třetinou vlažné vody, rozmícháme a necháme vzejít kvásek (cca 10 minut)
- do mísy dáme mouku, sůl, olej, zbylou vodu a přilejeme kvásek, vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme 45 minut na teplém místě vykynout
- půlky oloupané cibule nakrájíme na tenké plátky, šunku nakrájíme na nudličky a sýr nastrouháme
- rajské pyré smícháme s pizza kořením a dosolíme
- vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly (4 x 200 g), ze kterých vyválíme malé bochánky, které rozválíme na tenké placky o průměru okolo 30 cm
- placky rozprostřeme na plech a potřeme rajčatovou salsou, poklademe šunkou, cibulí a posypeme sýrem
- pečeme v předehřáté troubě na 200°C 8 – 10 minut dokud okraje nezezlátnou
- po vyjmutí z trouby posypeme oreganem
naše tipy
Recept na pizzové těsto je univerzální, stejně dobře můžete místo rajské salsy použít smetanový základ z receptu na cibulovou pizzu. K šunce si můžete přidat, co kdo rád – houby, olivy, různé druhy sýrů nebo použít grilovanou zeleninu.