HUMMUS
Cizrnová pomazánka se sezamovou pastou tahini a limetkou.
Název pokrmu jasně vypovídá o povyražení, které do gastronomie, a nejen tam, dokáže vnést babylonské zmatení jazyků. Co je v jedné řeči lahodné jídlo, v jiné zavání nevábně. A toto je právě ten případ. Ochutnejte a posuďte sami, která řeč mluví pravdu.
příprava 10 min. + 60 min. vaření
pro 4 osoby (cca 150g 1 porce)
suroviny
200 g cizrny
2 lžíce tahini
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetkové šťávy
200 ml vývaru z cizrny
chilli piri piri
sůl
postup
- cizrnu namočíme do studené vody (nejlépe den předem, výrazně se tím zkrátí doba vaření)
- cizrnu uvaříme do měkka v osolené vodě, v počátku vaření sbíráme pěnu z hladiny
- zchladlou cizrnu scedíme, potřebnou část vývaru uchováme a vrátíme k cizrně, přidáme tahini, nastrouhaný česnek, limetkovou šťávu a olej
- společně vše rozmixujeme do hladké kaše, dle chuti dosolíme
- ozdobíme drceným chilli a podáváme s pečivem, pitta chlebem, zeleninou apod…
naše tipy
Podle chuti můžete do základní hmoty hummusu přidat ostré chilli nebo mletý římský kmín, kurkumu, větší množství česneku nebo třeba uzenou papriku. Získáte tak pokaždé originální chuť.