PITA CHLEBA
Orientální pečivo z kynutého těsta, předkrm i příloha.
Pita chleba je nedílnou součástí mnoha receptů orientální kuchyně. Při pečení se tajemně nafoukne a dutina v něm zůstane i po vyndání z trouby. Po vychladnutí stačí uříznout kousek okraje a chleba můžete naplnit grilovaným masem, zeleninou nebo falaflemi. Výborně poslouží také jako příloha třeba k cizrnovému hummusu, libanonské shawarmě, salátům všeho druhu nebo jako oživení tradiční grilovačky.
příprava 90 min.
12 kusů
suroviny
650 g hladké mouky
400 ml vlažné vody
25 g droždí
1 lžička cukru
1 lžička soli
postup
- do hrnečku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalejeme asi třetinou vlažné vody, rozmícháme a necháme vzejít kvásek (cca 10 minut)
- do mísy dáme mouku, sůl, zbylou vodu a přilejeme kvásek, vše vypracujeme v pružné a hladké těsto, které necháme 45 minut na teplém místě vykynout
- vykynuté těsto rozdělíme na dvanáct dílů (každý cca 85 g), ze kterých vyválíme malé bochánky, které rozválíme na placky o průměru okolo 15 cm, a necháme opět trochu vykynout (stačí 5-10 minut)
- pečeme v předehřáté troubě na 200°C 6 – 8 minut, pita chleby se při pečení nafouknout, z trouby je vyndáme dříve, než začnou zlátnout, potřeme vodou a necháme zchladnout na mřížce
naše tipy
Pita chleba je třeba zavčasu vyndat z trouby, jakmile začne chytat barvu, musí ven, jinak se příliš propeče a bude se při plnění lámat. Pokud ho budete podávat jako přílohu, snadno ho dopečete dozlatova třeba v topinkovači nebo na grilu, aby byl křupavý a jako čerstvý.