CHORESH KARAFS
Perská omáčka z řapíkatého celeru.
Máte rádi méně používanou zeleninu řapíkatý celer a nevíte, jak ho v kuchyni využít? Tento tradiční perský recept právě tuto surovinu využívá v hojné míře. Řapíkatý celer je chuťově výrazná a zdraví velice prospěšná zelenina. V kombinaci s perskou aromatickou mátou a kvalitní sušenou petrželkou, spolu s hovězím masem umí vytvořit chuťový klenot, který ocení i opravdový gurmán. Příprava není náročná a pokud Vás lákají nové chutě, rozhodně neváhejte a vyzkoušejte!
příprava 90 min.
pro 4 osoby
suroviny
500 g masa bez kosti (zadní jehněčí nebo telecí)
1 větší řapíkatý celer (cca 800 g)
2 střední cibule
100 ml limetkové šťávy
2 lžíce sušené perské máty Nana
2 lžíce sušené petržele
olivový olej na smažení
špetka šafránu (cca 10 blizniček)
sůl
pepř
postup
- oloupanou cibuli nakrájíme na kostky, rozpálíme cca 5 lžic oleje a cibuli mírně orestujeme, přidáme na malé kostky nakrájené maso, které asi 10 minut ze všech stran restujeme, a pak zalijeme cca 1 litrem vody a povaříme nejméně 45 minut do měkka (dle potřeby dolíváme vodu)
- mezitím omytý celer rozebereme na jednotlivé řapíky, pokud má svazek i listy, nahrubo je nasekáme a dáme stranou, řapíky nakrájíme na dvoucentimetrové kousky a na rozpáleném oleji (5 lžic) orestujeme asi 10 minut dozlatova, ke konci přidáme petržel a Nanu a mírně zasmažíme společně
- celer s kořením a listy přidáme do vývaru ke změklému masu, osolíme, opepříme, přidáme limetku a ještě asi 10 – 15 minut povaříme, dokud celer nezměkne (ale pozor, aby se nerozvařil)
- těsně před koncem vaření přidáme nadrcený šafrán (šafrán vložíme do malého hmoždířku, přidáme ½ lžičky cukru a společně rozmělníme, takto připravené, rozdrcené koření vsypeme do omáčky), omáčku dle chuti dosolíme
- podáváme s rýží