• Přihlásit
  • Registrovat
Přihlásit  |  Registrovat
0 ks, 0
CZK
Menu
  • KARAVANA
  • KONTAKT
  • OBCHODNÍ PODMÍNKY
Facebook Instagram
E-shop
Menu E-shop
  • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • SMĚSI KOŘENÍ
  • ORIENTÁLNÍ A EXOTICKÁ KOŘENÍ
  • KOŘENÍ DO ČAJE A KÁVY
  • VĚTŠÍ BALENÍ KOŘENÍ
    • SMĚSI KOŘENÍ
    • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • KNIHY
Blog
Menu Blog
  • RECEPTY
    • PŘEDKRMY
    • POLÉVKY
    • HLAVNÍ CHOD
    • SALÁTY
    • DEZERTY
    • NÁPOJE
    • PODLE PŮVODU
      • ORIENT
      • MEXIKO
      • STŘEDOMOŘÍ
      • FRANCIE
      • STŘEDNÍ EVROPA
      • ASIE
    • PODLE SUROVIN
      • VEGETARIÁNSKÉ
      • BEZLEPKOVÉ
      • MASO
      • MOŘSKÉ PLODY
      • ZELENINA
      • OVOCE
      • RÝŽE
      • TĚSTOVINY
      • MOUKA
      • LUŠTĚNINY
      • OŘECHY A SEMENA
      • SÝRY
      • MLÉKO
      • UZENINY
      • BYLINKY
      • HOUBY
    • PODLE ÚPRAVY
      • VAŘENÉ
      • PEČENÉ
      • GRILOVANÉ
      • SMAŽENÉ - RESTOVANÉ
      • STUDENÁ KUCHYNĚ
  • ČLÁNKY


Kategorie: HLAVNÍ CHOD | MASO | ORIENT | VAŘENÉ | ZELENINA

2021-04-29 00:00

CHORESH KARAFS

Perská omáčka z řapíkatého celeru.


Máte rádi méně používanou zeleninu řapíkatý celer a nevíte, jak ho v kuchyni využít? Tento tradiční perský recept právě tuto surovinu využívá v hojné míře. Řapíkatý celer je chuťově výrazná a zdraví velice prospěšná zelenina. V kombinaci s perskou aromatickou mátou a kvalitní sušenou petrželkou, spolu s hovězím masem umí vytvořit chuťový klenot, který ocení i opravdový gurmán. Příprava není náročná a pokud Vás lákají nové chutě, rozhodně neváhejte a vyzkoušejte!

  

příprava 90 min.

pro 4 osoby

 

suroviny

 

500 g masa bez kosti (zadní jehněčí nebo telecí)

1 větší řapíkatý celer (cca 800 g)

2 střední cibule

100 ml limetkové šťávy

2 lžíce sušené perské máty Nana

2 lžíce sušené petržele

olivový olej na smažení

špetka šafránu (cca 10 blizniček)

sůl

pepř

 

postup

 

- oloupanou cibuli nakrájíme na kostky, rozpálíme cca 5 lžic oleje a cibuli mírně orestujeme, přidáme na malé kostky nakrájené maso, které asi 10 minut ze všech stran restujeme, a pak zalijeme cca 1 litrem vody a povaříme nejméně 45 minut do měkka (dle potřeby dolíváme vodu)

- mezitím omytý celer rozebereme na jednotlivé řapíky, pokud má svazek i listy, nahrubo je nasekáme a dáme stranou, řapíky nakrájíme na dvoucentimetrové kousky a na rozpáleném oleji (5 lžic) orestujeme asi 10 minut dozlatova, ke konci přidáme petržel a Nanu a mírně zasmažíme společně

- celer s kořením a listy přidáme do vývaru ke změklému masu, osolíme, opepříme, přidáme limetku a ještě asi 10 – 15 minut povaříme, dokud celer nezměkne (ale pozor, aby se nerozvařil)

- těsně před koncem vaření přidáme nadrcený šafrán (šafrán vložíme do malého hmoždířku, přidáme ½ lžičky cukru a společně rozmělníme, takto připravené, rozdrcené koření vsypeme do omáčky), omáčku dle chuti dosolíme

- podáváme s rýží


CHORESH KARAFS-0
CHORESH KARAFS-1
CHORESH KARAFS-2

Navštivte také
ATALIÉR SKLA - Kamila Parsi
 
© 2012 - 2023 Obrworks      webdesign Weby Meloun