SHAWARMA
Libanonská specialita - pečené maso v pita chlebu.
Má první návštěva Skandinávie přinesla, mimo mnoha jiných objevů, i povědomí o lahůdce s názvem Shawarma. Byl to jeden z nejběžnějších produktů pouličního fastfoodu – nakrájené, grilované hovězí maso (v naší zeměpisné šířce známé pod pojmem Gyros), vložené spolu s čerstvou zeleninou a dresinkem do chlebové placky. Tento zážitek mě donutil naučit se upéct vlastní pita chleba, který zde tenkrát nebyl k dostání a vytvořit originální směs koření, abych si tu nezapomenutelnou chuť mohla užívat i doma.
příprava 20 min. + 2 hodiny pečení
pro 4 osoby
suroviny
800 g masa s kostí – hovězí nebo skopová kýta či hřbet
2 střední cibule
50 ml oleje na smažení
sůl
2 lžičky koření Shawarma libanonská
4 pita chleby
zelenina:
1 cibule
½ hlávky ledového salátu
½ salátové okurky
2 rajčata
dresink:
200 ml smetanového jogurtu
1/2 lžičky česnekového granulátu
sůl
pepř
postup
- posolené a opepřené maso vložíme do pekáčku, obložíme na čtvrtky rozkrájenou cibulí, a podlijeme olejem, pečeme zakryté, cca dvě hodiny na 180°C, do měkka a dle potřeby podléváme vodou
- zchladlé maso obereme a nakrájíme na kousky
- na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a vložíme maso, okořeníme Shawarma směsí, dle potřeby dosolíme, podléváme výpekem z masa a dobře prohřejeme
- pita chleby z jedné strany kousek odřízneme, rozevřeme dutinu v chlebu a do vzniklé kapsy plníme masovou směs, přidáme na tenké plátky nakrájenou zeleninu a dochutíme dresinkem
naše tipy
Shawarma chutná nejlépe, když pita chleba před podáváním prohřejete. Stačí ho krátce vložit pod gril nebo do topinkovače, ale nesmíte to přehnat, příliš dopečený chleba se bude lámat a náplň z něj bude vypadávat.
Máte doma vegetariána? Do pita chleba můžete místo masa vložit grilovanou zeleninu (lilek, paprika, cibule, cuketa apod.), kterou před grilováním naložíte do olivového oleje a kořenící směsi Shawarma. Stejně dobře poslouží i smažené cizrnové falafle. Obě varianty budou s čerstvou zeleninou a dresinkem chutnat stejně skvěle jako ta masožravá.
Potřebujete rychlý oběd nebo snadný pokrm na rodinou oslavu? Upečte si maso den předem. Samotné prohřátí nakrájeného masa a plnění chleba je práce na pár minut…