• Přihlásit
  • Registrovat
Přihlásit  |  Registrovat
0 ks, 0
CZK
Menu
  • KARAVANA
  • KONTAKT
  • OBCHODNÍ PODMÍNKY
Facebook Instagram
E-shop
Menu E-shop
  • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • SMĚSI KOŘENÍ
  • ORIENTÁLNÍ A EXOTICKÁ KOŘENÍ
  • KOŘENÍ DO ČAJE A KÁVY
  • VĚTŠÍ BALENÍ KOŘENÍ
    • SMĚSI KOŘENÍ
    • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • KNIHY
Blog
Menu Blog
  • RECEPTY
    • PŘEDKRMY
    • POLÉVKY
    • HLAVNÍ CHOD
    • SALÁTY
    • DEZERTY
    • NÁPOJE
    • PODLE PŮVODU
      • ORIENT
      • MEXIKO
      • STŘEDOMOŘÍ
      • FRANCIE
      • STŘEDNÍ EVROPA
      • ASIE
    • PODLE SUROVIN
      • VEGETARIÁNSKÉ
      • BEZLEPKOVÉ
      • MASO
      • MOŘSKÉ PLODY
      • ZELENINA
      • OVOCE
      • RÝŽE
      • TĚSTOVINY
      • MOUKA
      • LUŠTĚNINY
      • OŘECHY A SEMENA
      • SÝRY
      • MLÉKO
      • UZENINY
      • BYLINKY
      • HOUBY
    • PODLE ÚPRAVY
      • VAŘENÉ
      • PEČENÉ
      • GRILOVANÉ
      • SMAŽENÉ - RESTOVANÉ
      • STUDENÁ KUCHYNĚ
  • ČLÁNKY


Kategorie: HLAVNÍ CHOD | MASO | ORIENT | PEČENÉ | VAŘENÉ | ZELENINA

2021-05-27 00:00

SHAWARMA

Libanonská specialita - pečené maso v pita chlebu.


Má první návštěva Skandinávie přinesla, mimo mnoha jiných objevů, i povědomí o lahůdce s názvem Shawarma. Byl to jeden z nejběžnějších produktů pouličního fastfoodu – nakrájené, grilované hovězí maso (v naší zeměpisné šířce známé pod pojmem Gyros), vložené spolu s čerstvou zeleninou a dresinkem do chlebové placky. Tento zážitek mě donutil naučit se upéct vlastní pita chleba, který zde tenkrát nebyl k dostání a vytvořit originální směs koření, abych si tu nezapomenutelnou chuť mohla užívat i doma.

 

příprava 20 min. + 2 hodiny pečení

pro 4 osoby

 

suroviny

 

800 g masa s kostí – hovězí nebo skopová kýta či hřbet

2 střední cibule

50 ml oleje na smažení

mletý černý pepř

sůl

2 lžičky koření Shawarma libanonská

4 pita chleby

 

zelenina:

1 cibule

½ hlávky ledového salátu

½ salátové okurky

2 rajčata

 

dresink:

200 ml smetanového jogurtu

1 lžička sušené máty Nana

1/2 lžičky česnekového granulátu

sůl

pepř

 

postup

 

- posolené a opepřené maso vložíme do pekáčku, obložíme na čtvrtky rozkrájenou cibulí, a podlijeme olejem, pečeme zakryté, cca dvě hodiny na 180°C, do měkka a dle potřeby podléváme vodou

- zchladlé maso obereme a nakrájíme na kousky

- na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a vložíme maso, okořeníme Shawarma směsí, dle potřeby dosolíme, podléváme výpekem z masa a dobře prohřejeme

- pita chleby z jedné strany kousek odřízneme, rozevřeme dutinu v chlebu a do vzniklé kapsy plníme masovou směs, přidáme na tenké plátky nakrájenou zeleninu a dochutíme dresinkem

 

naše tipy

 

Shawarma chutná nejlépe, když pita chleba před podáváním prohřejete. Stačí ho krátce vložit pod gril nebo do topinkovače, ale nesmíte to přehnat, příliš dopečený chleba se bude lámat a náplň z něj bude vypadávat.

 

Máte doma vegetariána? Do pita chleba můžete místo masa vložit grilovanou zeleninu (lilek, paprika, cibule, cuketa apod.), kterou před grilováním naložíte do olivového oleje a kořenící směsi Shawarma. Stejně dobře poslouží i smažené cizrnové falafle. Obě varianty budou s čerstvou zeleninou a dresinkem chutnat stejně skvěle jako ta masožravá.

 

Potřebujete rychlý oběd nebo snadný pokrm na rodinou oslavu? Upečte si maso den předem. Samotné prohřátí nakrájeného masa a plnění chleba je práce na pár minut…


SHAWARMA-0
SHAWARMA-1
SHAWARMA-2

Navštivte také
ATALIÉR SKLA - Kamila Parsi
 
© 2012 - 2023 Obrworks      webdesign Weby Meloun