BAZALKOVÉ PESTO S KEŠU OŘÍŠKY
Aromatické bazalkové pesto na tousty, těstoviny nebo jako nevšední dárek.
Příprava pesta není vůbec složitá a jeho nezaměnitelné aroma Vám poskytne nezapomenutelný gurmánský zážitek. Dá se uchovávat v lednici i několik týdnů, když jeho povrch budete udržovat pod vrstvičkou olivového oleje. Nejlépe Vám poslouží ve chvíli, kdy budete potřebovat něco rychlého na talíř. Když máznete malou vrstvičku pesta na rozpečený toust, nebo pár lžiček zamícháte do uvařených špaget, nemusíte dál vůbec nic řešit, jen si nechat chutnat.
Máte-li rádi osobní dárky, stačí vybrat hezkou skleničku a do ní připravené pesto vložit, a dárek je na světě.
příprava 20 min.
suroviny na cca 150 g pesta
1 svazek bazalky (cca 50 g listů)
3 stroužky česneku
20 g kešu ořechů
30 g parmezánu
50 ml olivového oleje
sůl
pepř
postup
- bazalku zbavíme dřevnatých stonků a část listů vložíme do sekáčku na potraviny, přidáme rozdrcený česnek, kešu a nastrouhaný sýr a zalejeme částí oleje, když se oříšky dobře rozdrtí, přidáváme postupně zbylé listy a dolíváme olej, nakonec opepříme a dle chuti dosolíme
- na velice jemnou konzistenci rozdrcené a dobře promíchané pesto vložíme do dobře uzavíratelné nádobky a celou hladinu pesta zalejeme vrstvičkou oleje
- pesto uchováváme v lednici a podáváme s tousty nebo bagetou jako předkrm, nebo s těstovinami jako velice rychlé a chutné hlavní jídlo
naše tipy
Pokud jsou bazalkové listy znečištěné a potřebujete je omýt, pečlivě je před zpracováním osušte, aby se voda nedostala do pesta. Pesto by se rychleji kazilo a bylo méně aromatické.
Místo kešu oříšků se dají použít piniové, nebo i obyčejné mandle, záleží jen na Vás.