2017-05-14 00:00

CHILLI CON CARNE

Fazolová mexická specialita.


Tato tradiční mexická specialita je to pravé pro chladné zimní večery. Miska plná voňavých fazolek, masa a zeleniny příjemně prohřeje Vaše zkřehlé tělíčko a nepřehlédnutelné aroma, které pokrmu dodá naše stejnojmenná kořenící směs, Vás zavede na prosluněné mexické pláně. Stačí se jen zaposlouchat do zvuků rozeschlé kytarky a vychutnat chvilku domácí pohody…

příprava 20 min. + 50 min. vaření
pro 4 osoby

suroviny


2 lžíce oleje
1 větší cibule
1 čerstvá červená paprika
2 stroužky česneku
500 g mletého hovězího masa
400 g konzervovaných rajčat
2 lžičky rajčatového protlaku
400 g sterilovaných červených fazolí
2 lžičky kořenící směsi CHILLI CON CARNE
sůl dle chuti
3 kostičky čokolády na vaření

postup

- na kostičky nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji, přidáme rozetřený česnek, sůl a kořenící směs chilli con carne, společně několik minut restujeme
- přidáme mleté maso a prudčeji osmažíme, aby se maso dobře propeklo
- přidáme na kostičky nakrájené papriky, rajčata a protlak, směs za občasného míchání na mírném ohni povaříme cca 20 min
- do hotové omáčky přidáme scezené fazolky a vše opět cca 10 min provaříme (dle potřeby zředíme nálevem z fazolek nebo vodou)
- podle chuti dosolíme a do hotového pokrmu vložíme čokoládu a necháme rozpustit
- můžeme podávat s pečivem nebo rýží

naše tipy

Pokud necháte hotovou omáčku chvíli odležet a prolnout všechny chutě a vůně, požitek z vašeho výtvoru bude ještě lepší.

Namísto sterilovaných rajčat a fazolí můžete použít čerstvé suroviny. Čerstvá rajčata před použitím oloupejte a čerstvé fazole nechte přes noc namočené ve vodě a doměkka uvařené pak přidávejte dle receptu.