2018-01-25 00:00

JARNÍ ZELENINOVÉ ZÁVITKY

Smažené jarní závitky se zeleninou a houbami shitake.


 

Jedno z nejoblíbenějších vietnamských pokrmů jsou bezpochyby závitky. Dají se připravovat na mnoho způsobů – vegetariánské, masové, s různými druhy zeleniny i hub. Tento recept je náš „rodinný“, ale co si přibalíte Vy to je na Vaší chuti a fantazii. Příprava je nenáročná, pokud se nenecháte odradit zavinováním rýžových rolek. Po několikátém pokusu se i mně podařilo vytvořit ucházející tvar. Třebaže domorodý Vietnamec by výhradami jistě nešetřil, já jsem byla spokojená a rozhodně jsme si pochutnali. Příště do toho jdu zas…

 

příprava 45 min. + 15 min. vaření

pro 4 osoby (cca 12 závitků)

 

suroviny

 

12 ks rýžového papíru

100 g vlasových rýžových nudlí

1 mrkev (cca 100 g)

100 g čínského zelí

100 g pórku

1 střední cibule (cca 40 g)

30 g sušených shitake

1 lžička sušeného listu koriandru

sůl

mletý černý pepř

2 lžíce sojové omáčky

2 lžíce rybí omáčky

100 g bambusových výhonků

olej na smažení

 

postup

 

- houby namočíme na 30 minut do teplé vody, scedíme a nasekáme na nudličky

- nudle namočíme do teplé vody, necháme cca 10 minut změknout, scedíme a pokrájíme

- cibulku nadrobno nasekáme, zeleninu nakrájíme na nudličky

- v pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje, osmahneme cibulku, přidáme zeleninu, houby, sojovou a rybí omáčku, koriandr, sůl a pepř dle chuti a vše orestujeme 5 až 8 minut, dokud mrkev nezměkne na skus

- vmícháme nudle a společně prohřejeme

- zchladlou náplň zarolujeme do navlhčeného rýžového papíru

- rolky smažíme v silnější vrstvě rozpáleného oleje dozlatova

- podáváme teplé se zelným salátem

 

naše tipy

 

Práce s rýžovým papírem: velký mělký talíř naplníme vlažnou vodou, rýžový papír smočíme rychle z obou stran a rozložíme na rovný, suchý podklad. Papír rychle nasákne a zvláční. Připravenou směs poklademe do horní části placky, přeložíme horní okraj, jednou zatočíme a přeložíme strany ke středu, nakonec svineme do závitku.

 

K přípravě plnící směsi a k následnému smažení nejlépe poslouží pánev wok. Je dostatečně prostorná na důkladné promíchání směsi a při smažení se tuk koncentruje v zúženém dnu pánve a nespotřebuje se tolik oleje.