MASOVÉ KOLÁČKY S PINIOVÝMI OŘÍŠKY
Kynuté koláčky s masovou náplní a piniemi.
Když jsem poprvé zkoušela vařit masové koláčky z křehkého máslového těsta, nadchla mě snadná příprava těsta a jeho příjemná konzistence. Krásně se s ním pracuje a to nemluvím o hromadě legrace, kterou si při tom užijeme s dětmi, které k masu netíhnou a tak si na ty svoje koláčky s oblibou patlají kečup, sýr a po vzoru pejska a kočičky prostě vše, co mají rádi. Mě na tomto receptu uchvacuje úžasná chuťová originalita při využití celkem běžných surovin a ta piniová tečka v masové směsi… No prostě nádhera.
příprava a vaření 60 min. + 75 min. kynutí těsta
pro 4 osoby
suroviny
těsto:
500 g hladké mouky
110 g másla
200 ml vlažné vody (dle potřeby více)
1 lžička soli
20 g droždí
1 lžička cukru
masová směs:
3 lžíce oleje
1 větší cibule
600 g hovězího nebo skopového masa
2 lžíce PINIOVÝCH OŘÍŠKŮ
1 lžička drceného NOVÉHO KOŘENÍ
1/2 lžičky DRCENÉHO CHILLI
1 lžička MLETÉ SKOŘICE
sůl (podle chuti)
150 ml bílého jogurtu
postup
- v hrnečku rozpustíme droždí s cukrem a 100 ml vody a necháme v teple vzkypět
- ve větší míse rozdrobíme máslo s moukou a solí, přilijeme droždí a tolik vody, aby vzniklo pevné těsto a na vále vše vypracujte do hladkého a pružného těsta a necháme v přikryté, olejem vymazané míse cca hodinu kynout
- na pánvi pomalu osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli lehce dozlatova, přidáme na drobné kostičky nakrájené maso a 5 minut osmahneme
- přidáme nasekané oříšky, koření a sůl, na mírném ohni asi 30 minut prosmažíme a do zchladlé směsi přimícháme jogurt
- z vykynutého těsta vytvarujeme kuličky asi 3 cm v průměru a přikryté necháme ještě 15 minut odležet
- kuličky splácneme a vytvoříme cca 5 mm silné placičky, které poklademe na máslem vymazaný plech
- navrch rozprostřeme nádivku a pečeme v předehřáté troubě cca 25 – 30 minut na 180°C dozlatova.
- můžeme podávat jako teplý či studený předkrm nebo jako hlavní chod se zeleninovým salátem
naše tipy
Na masovou náplň můžete použít i maso drůbeží nebo vepřové, pokud hovězímu neholdujete, ale pro milovníky skopového masa doporučuji rozhodně využít jejich oblíbenou surovinu. Chuť skopového v kombinaci se špetkou skořice a aroma piniové pryskyřice je prostě nedostižná.
Díky obsahu másla v těstě vydrží koláčky křehké i delší dobu a tak pokud Vám náhodou něco zbude, stačí je přikrýt aby neoschly, a na druhý den se Vám určitě budou hodit jako příjemná svačinka.