2017-09-05 00:00

MASOVÉ KOLÁČKY S PINIOVÝMI OŘÍŠKY

Kynuté koláčky s masovou náplní a piniemi.


Když jsem poprvé zkoušela vařit masové koláčky z křehkého máslového těsta, nadchla mě snadná příprava těsta a jeho příjemná konzistence. Krásně se s ním pracuje a to nemluvím o hromadě legrace, kterou si při tom užijeme s dětmi, které k masu netíhnou a tak si na ty svoje koláčky s oblibou patlají kečup, sýr a po vzoru pejska a kočičky prostě vše, co mají rádi. Mě na tomto receptu uchvacuje úžasná chuťová originalita při využití celkem běžných surovin a ta piniová tečka v masové směsi… No prostě nádhera.

 

příprava a vaření 60 min. + 75 min. kynutí těsta

pro 4 osoby

 

suroviny

 

těsto:

500 g hladké mouky

110 g másla

200 ml vlažné vody (dle potřeby více)

1 lžička soli

20 g droždí

1 lžička cukru

 

masová směs:

3 lžíce oleje

1 větší cibule

600 g hovězího nebo skopového masa

2 lžíce PINIOVÝCH OŘÍŠKŮ

1 lžička drceného NOVÉHO KOŘENÍ

1/2 lžičky DRCENÉHO CHILLI

1 lžička MLETÉ SKOŘICE

sůl (podle chuti)

150 ml bílého jogurtu

 

postup

 

- v hrnečku rozpustíme droždí s cukrem a 100 ml vody a necháme v teple vzkypět

- ve větší míse rozdrobíme máslo s moukou a solí, přilijeme droždí a tolik vody, aby vzniklo pevné těsto a na vále vše vypracujte do hladkého a pružného těsta a necháme v přikryté, olejem vymazané míse cca hodinu kynout

 

- na pánvi pomalu osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli lehce dozlatova, přidáme na drobné kostičky nakrájené maso a 5 minut osmahneme

- přidáme nasekané oříšky, koření a sůl, na mírném ohni asi 30 minut prosmažíme a do zchladlé směsi přimícháme jogurt

- z vykynutého těsta vytvarujeme kuličky asi 3 cm v průměru a přikryté necháme ještě 15 minut odležet

- kuličky splácneme a vytvoříme cca 5 mm silné placičky, které poklademe na máslem vymazaný plech 

- navrch rozprostřeme nádivku a pečeme v předehřáté troubě cca 25 – 30 minut na 180°C dozlatova.

- můžeme podávat jako teplý či studený předkrm nebo jako hlavní chod se zeleninovým salátem

 

naše tipy

 

Na masovou náplň můžete použít i maso drůbeží nebo vepřové, pokud hovězímu neholdujete, ale pro milovníky skopového masa doporučuji rozhodně využít jejich oblíbenou surovinu. Chuť skopového v kombinaci se špetkou skořice a aroma piniové pryskyřice je prostě nedostižná.

 

Díky obsahu másla v těstě vydrží koláčky křehké i delší dobu a tak pokud Vám náhodou něco zbude, stačí je přikrýt aby neoschly, a na druhý den se Vám určitě budou hodit jako příjemná svačinka.