• Přihlásit
  • Registrovat
Přihlásit  |  Registrovat
0 ks, 0
CZK
Menu
  • KARAVANA
  • KONTAKT
  • OBCHODNÍ PODMÍNKY
Facebook Instagram
E-shop
Menu E-shop
  • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • SMĚSI KOŘENÍ
  • ORIENTÁLNÍ A EXOTICKÁ KOŘENÍ
  • KOŘENÍ DO ČAJE A KÁVY
  • VĚTŠÍ BALENÍ KOŘENÍ
    • SMĚSI KOŘENÍ
    • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • KNIHY
Recepty
Menu Recepty
  • PŘEDKRMY
  • POLÉVKY
  • HLAVNÍ CHOD
  • SALÁTY
  • DEZERTY
  • NÁPOJE
  • PODLE SUROVIN
    • VEGETARIÁNSKÉ
    • BEZLEPKOVÉ
    • MASO
    • MOŘSKÉ PLODY
    • ZELENINA
    • OVOCE
    • RÝŽE
    • TĚSTOVINY
    • MOUKA
    • LUŠTĚNINY
    • OŘECHY A SEMENA
    • SÝRY
    • MLÉKO
    • UZENINY
    • BYLINKY
    • HOUBY
  • PODLE PŮVODU
    • ORIENT
    • MEXIKO
    • STŘEDOMOŘÍ
    • FRANCIE
    • STŘEDNÍ EVROPA
    • ASIE
  • PODLE ÚPRAVY
    • VAŘENÉ
    • PEČENÉ
    • GRILOVANÉ
    • SMAŽENÉ - RESTOVANÉ
    • STUDENÁ KUCHYNĚ
  • ČLÁNKY


Kategorie: HLAVNÍ CHOD | MASO | ORIENT | PEČENÉ | STŘEDOMOŘÍ | ZELENINA

2018-02-04 00:00

MUSAKA

Zapékané mleté maso s lilkem a rajčaty.


Musaka je jedno z nejznámějších pokrmů Blízkého východu, které zdomácnělo i ve Středomoří a výborně zpestří i náš středoevropský jídelníček. Jedná se o velice syté jídlo a rozhodně poslouží jako výborný hlavní chod. Náš recept popisuje přípravu tradiční musaky s lilkem a mletým masem. Musaka má však nepřeberné množství variant, lze ji připravit i z jiných druhů zeleniny a fantazii se rozhodně meze nekladou.

 

příprava 60 min. + 40 min. vaření

pro 4 osoby

 

suroviny

 

2 střední lilky (cca 500 g)

300 g mletého hovězího nebo skopového masa

2 lžíce olivového oleje

2 střední cibule

2 stroužky česneku

250 g konzervovaných rajčat

1 lžíce kořenící směsi GARAM MASALA

sůl dle chuti

olej na smažení

 

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

250 ml mléka

1 žloutek

30 g parmazánu

 

postup

 

- lilek nakrájíme na 1 cm silné plátky, posolíme a necháme 45 minut v cedníku okapat

- mezitím na olivovém oleji dozlatova osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme česnek a trochu osmahneme

- přidáme maso a Garam Masalu, kterou prudce osmahneme spolu s masem

- přidáme na kostičky pokrájená rajčata a dle chuti dosolíme

- směs asi 10 minut povaříme, dle potřeby podléváme vodou a pak stáhneme z ohně

 

- v rendlíku rozpustíme máslo a na něm osmahneme dvě zarovnané lžíce mouky

- zalijeme naráz mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu a asi 10 minut na mírném ohni za častého míchání povaříme a vzniklý bešamel necháme zchladnout

 

- v pánvi na rozpáleném oleji postupně osmažíme lilek po obou stranách dozlatova a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej

- troubu předehřejeme na 200°C

- na dno zapékací misky poklademe polovinu lilku, přelijeme masovou směsí a zakryjeme zbytkem lilku

- do zchladlého bešamelu vmícháme žloutek a sýr a vzniklou omáčkou přelijeme lilek

- pečeme 30 až 40 minut dozlatova

- podáváme horké s pečivem a zeleninovým salátem

 

naše tipy

 

Namísto sterilovaných rajčat můžeme použít čerstvá, která před použitím u stopky do kříže nařízneme, zalijeme vařící vodou a po několika minutách zchladíme. Slupka pak jde z rajčat lehko sloupnout. Oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky a dále používáme podle receptu. 



Štítky: hlavní chodpečenélilekhovězískopovégaram masalaparmazánmusakastředomořská kuchyněorientální kuchyněmleté maso
Navštivte také
ATALIÉR SKLA - Kamila Parsi
 
© 2012 - 2025 Karavana.cz      webdesign Weby Meloun