• Přihlásit
  • Registrovat
Přihlásit  |  Registrovat
0 ks, 0
CZK
Menu
  • KARAVANA
  • KONTAKT
  • OBCHODNÍ PODMÍNKY
Facebook Instagram
E-shop
Menu E-shop
  • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • SMĚSI KOŘENÍ
  • ORIENTÁLNÍ A EXOTICKÁ KOŘENÍ
  • KOŘENÍ DO ČAJE A KÁVY
  • VĚTŠÍ BALENÍ KOŘENÍ
    • SMĚSI KOŘENÍ
    • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • KNIHY
Blog
Menu Blog
  • RECEPTY
    • PŘEDKRMY
    • POLÉVKY
    • HLAVNÍ CHOD
    • SALÁTY
    • DEZERTY
    • NÁPOJE
    • PODLE PŮVODU
      • ORIENT
      • MEXIKO
      • STŘEDOMOŘÍ
      • FRANCIE
      • STŘEDNÍ EVROPA
      • ASIE
    • PODLE SUROVIN
      • VEGETARIÁNSKÉ
      • BEZLEPKOVÉ
      • MASO
      • MOŘSKÉ PLODY
      • ZELENINA
      • OVOCE
      • RÝŽE
      • TĚSTOVINY
      • MOUKA
      • LUŠTĚNINY
      • OŘECHY A SEMENA
      • SÝRY
      • MLÉKO
      • UZENINY
      • BYLINKY
      • HOUBY
    • PODLE ÚPRAVY
      • VAŘENÉ
      • PEČENÉ
      • GRILOVANÉ
      • SMAŽENÉ - RESTOVANÉ
      • STUDENÁ KUCHYNĚ
  • ČLÁNKY


Kategorie: HLAVNÍ CHOD | MASO | ORIENT | PEČENÉ | STŘEDOMOŘÍ | ZELENINA

2018-02-04 00:00

MUSAKA

Zapékané mleté maso s lilkem a rajčaty.


Musaka je jedno z nejznámějších pokrmů Blízkého východu, které zdomácnělo i ve Středomoří a výborně zpestří i náš středoevropský jídelníček. Jedná se o velice syté jídlo a rozhodně poslouží jako výborný hlavní chod. Náš recept popisuje přípravu tradiční musaky s lilkem a mletým masem. Musaka má však nepřeberné množství variant, lze ji připravit i z jiných druhů zeleniny a fantazii se rozhodně meze nekladou.

 

příprava 60 min. + 40 min. vaření

pro 4 osoby

 

suroviny

 

2 střední lilky (cca 500 g)

300 g mletého hovězího nebo skopového masa

2 lžíce olivového oleje

2 střední cibule

2 stroužky česneku

250 g konzervovaných rajčat

1 lžíce kořenící směsi GARAM MASALA

sůl dle chuti

olej na smažení

 

2 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

250 ml mléka

1 žloutek

30 g parmazánu

 

postup

 

- lilek nakrájíme na 1 cm silné plátky, posolíme a necháme 45 minut v cedníku okapat

- mezitím na olivovém oleji dozlatova osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme česnek a trochu osmahneme

- přidáme maso a Garam Masalu, kterou prudce osmahneme spolu s masem

- přidáme na kostičky pokrájená rajčata a dle chuti dosolíme

- směs asi 10 minut povaříme, dle potřeby podléváme vodou a pak stáhneme z ohně

 

- v rendlíku rozpustíme máslo a na něm osmahneme dvě zarovnané lžíce mouky

- zalijeme naráz mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu a asi 10 minut na mírném ohni za častého míchání povaříme a vzniklý bešamel necháme zchladnout

 

- v pánvi na rozpáleném oleji postupně osmažíme lilek po obou stranách dozlatova a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej

- troubu předehřejeme na 200°C

- na dno zapékací misky poklademe polovinu lilku, přelijeme masovou směsí a zakryjeme zbytkem lilku

- do zchladlého bešamelu vmícháme žloutek a sýr a vzniklou omáčkou přelijeme lilek

- pečeme 30 až 40 minut dozlatova

- podáváme horké s pečivem a zeleninovým salátem

 

naše tipy

 

Namísto sterilovaných rajčat můžeme použít čerstvá, která před použitím u stopky do kříže nařízneme, zalijeme vařící vodou a po několika minutách zchladíme. Slupka pak jde z rajčat lehko sloupnout. Oloupaná rajčata nakrájíme na kostičky a dále používáme podle receptu. 



Štítky: hlavní chodpečenélilekhovězískopovégaram masalaparmazánmusakastředomořská kuchyněorientální kuchyněmleté maso
Navštivte také
ATALIÉR SKLA - Kamila Parsi
 
© 2012 - 2023 Obrworks      webdesign Weby Meloun