OLIVY NAD ZLATO
ani den bez olivy…
Když jsem před několika lety užasle stála u shrbených olivovníků v Getsemanské zahradě v Jeruzalémě, uchvátila mě představa kořenů starých dva tisíce let, ze kterých stále vyrůstají živé větve jako svědci zlomových událostí dějin. Později jsem pak měla možnost se blíže seznámit s procesem pěstování samotných oliv a tento majestátný strom mě zcela uchvátil ze své podstaty jako takové. Dokáže přežít v extrémních podmínkách suchých a sluncem spalovaných oblastí a přesto jeho ovoce v podobě drobounkých oliv lze bez nadsázky přirovnat k prameni živé vody.
ODKUD SE VZALY
Olivovník je původem asijská dřevina, která postupem času naprosto zdomácněla ve Středomoří a právě zde se dnes pěstuje převážná část světové produkce oliv. Předními pěstiteli jsou Španělsko, Itálie, Řecko a Tunis.
ZELENÉ NEBO ČERNÉ
Zelené olivy jsou plody olivovníků z podzimní sklizně. Jsou to vlastně nezralé plody oliv černých a používají se výhradně na nakládání celých plodů. Dozrálé černé olivy se sklízejí v prosinci, také se nakládají, ale hlavně se z nich lisuje olivový olej.
Čerstvě sklizené olivy jsou nahořklé, tvrdé a nepoživatelné. Proto se na několik dní nakládají do slaného nálevu nebo louhu. Po důkladném vyprání se pak na šest až dvanáct měsíců olivy naloží do nálevu, kde kvasí. Tento proces vytvoří z olivy onen chuťový skvost, jak ho známe z mističky na stole.
NENÍ OLIVA JAKO OLIVA
V naší nabídce naleznete výhradně čerstvé olivy, které jsou ihned po ukončení kvasného procesu baleny do menších nádob, a takto si je dovezeme k nám do skladu. Spolupracujeme s řeckými i španělskými farmáři a s místní produkcí a kvalitou oliv máme ty nejlepší zkušenosti.
Olivy jsou naloženy ve slaném nálevu, ve kterém vydrží čerstvé i několik let. Není třeba je speciálně chladit ani nijak chemicky konzervovat. Díky použití prvotřídních oliv a díky zpracování tradičními postupy bez chemie a pasterizace se na Váš stůl dostane vskutku chuťový skvost. Bez nadsázky se dá říci, že na Vás dýchne samotné Středomoří.
OLIVAMI KU ZDRAVÍ
Olivy mají nesmírně kladný vliv na lidský organismus. Jednoznačně působí příznivě na trávení a napomáhají prevenci proti rakovině tlustého střeva (pár oliv před jídlem podpoří tvorbu žaludečních šťáv). Díky detoxikačním účinkům olivy podporují zpomalování stárnutí, a mastné kyseliny připsívají proti srdečně cévním chorobám.
Olivy obsahují vysoký podíl vitamínů K, E, D a provitamin A. Působí jako přírodní antioxidant a napomáhají látkové výměně v buňkách.
Olivy jsou energeticky velice hodnotné a přitom mají velice nízký obsah kalorií, takže rychle zasytí a Vy určitě neztloustnete.
OLIVY STOKRÁT JINAK
Olivy jsou výborná delikatesa k vínu, k ochutnávkám sýrů a určitě by neměly chybět na žádném večírku. Jsou buď s peckou, nebo bez pecky. Vypeckované se pak plní mandlemi, česnekem, paprikou a jinými dobrotami, které chuťově obohatí a rozvinou chuť samotných oliv.
V kuchyni nesmí chybět v řadě zeleninových salátů, jako přísada na pizzu, k těstovinám nebo do rizota. V podobě olivových past - pesta se mažou na pečivo, nebo jednoznačně oživí chuť pomazánek i jiných pokrmů. Přidávají se do těsta na chleba, k pečeným masům a do tuňákových salátů.
Nedílnou součástí nabídky jsou olivy marinované. Výrazná chuť oliv díky nakládání do směsí oleje, bylinek a koření získá opět zcela jiný rozměr a chuťový zážitek Vás určitě nezklame.
© Kamila Parsi 2013