2017-01-01 00:00

PINIOVÉ OŘÍŠKY ZE ŠIŠKY

exotické chutě s vůní borovic…


Kdo si ještě vybaví svůj zážitek první ochutnávky piniových oříšků, jistě mi dá za pravdu, že je to chuťový vjem zcela nevšední a překvapivý.

Už samotný pohled na oříšky, které svým tvarem jednoznačně evokují poctivě vykrmené mravenčí kukly, je pro člověka navyklého běžné středoevropské stravě docela emotivní zážitek. Nicméně pokud sebere odvahu k jejich ochutnání, odměnou mu bude naprosto delikátní chuťový zážitek, ve kterém se mísí příjemně nasládlá chuť šťavnatého oříšku s nezaměnitelným aroma voňavé pryskyřice. Stačí zavřít oči a můžete cítit žár středomořského slunce a do chřípí vám vstoupí neodolatelná vůně borovicového háje sálajícího poledním žárem, a to i navzdory současným únorovým mrazům… 

 

PINIÍM NA STOPĚ

Piniové oříšky pocházejí ze semínek šišek jednoho druhu středomořské borovice, jejichž hnědá semínka skrývají jedlá, běloučká jádra vejčitého tvaru. Obsahují velké množství silic, které oříškům dávají jejich typickou, příjemně aromatickou pryskyřičnou chuť, pro kterou se dají stejně dobře zařadit do kategorie koření, třebaže se počítají mezi oříšky. I v malém množství dodají pokrmu jedinečnou chuť.

Piniové oříšky mají vysoký obsah kvalitních bílkovin, vitamínu B1 a železa. Tuku obsahují celých 61 g ve 100 g oříšků. Přesto jsou velice dobře stravitelné a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin působí blahodárně na cévy, srdce a svými mírně projímavými účinky zlepšují průchodnost střev. Přispívají k posílení imunity a nervového systému a proto jsou vítaným podpůrným prostředkem při stresu, vyšší duševní zátěži nebo anémii.

Konzumovat se však musí v rozumném množství a vždy pořádně rozžvýkat.

 

PINIOVÉ OŘÍŠKY V KUCHYNI

Tuto v české kotlině poměrně nezvyklou surovinu využijete při přípravě salátů, rýžových a těstovinových pokrmů a do některých druhů exotických omáček. Jsou výborné v masových směsích, kde dodají úplně nový chuťový rozměr jak běžným masům, tak i třeba skopovému.

Pinie nesmí chybět v leckterém exotickém pečivu a široké škále dezertů.

Jemným opražením ještě umocníte pryskyřičnou vůni a takto upravené piniové oříšky jemně rozhozené na zeleninový salát zachutnají určitě i zapřísáhlým masožravcům. A právě ve vegetariánském menu jsou tyto oříšky bohatým zdrojem jinak hůře dostupných bílkovin.

Piniové oříšky bohatě využívá například italská kuchyně. Jsou častou součástí italského pesta, polévek a moučníků. Naleznete je však i v indické kuchyni kde jsou nedílnou součástí ovocných a zeleninových čatní.

Tak vzhůru za experimenty a novými chutěmi, jejichž zdrojem piniové oříšky určitě jsou…  

 

 © Kamila Parsi 2013