2015-01-01 00:00

DATLE, PERLY ORIENTU

a datlovník strom života…


Málokterý produkt je tak úzce spojený s Orientem, jako jsou právě datle. Nejpůsobivější na tom je, že to platí dnes úplně stejně, jako před několika tisíci lety. Datlovník – tato majestátní palma, lemuje nejednu prašnou cestu, po které dodnes putují domorodci za svým každodenním štěstím, a třebaže velbloudy mnohde vystřídala kola náklaďáků, datle nadále sytí svým životadárným obsahem všechny bez rozdílu.  

Datlovník je podivuhodný strom a právem ho řada orientálních legend a pohádek přirovnává ke stromu života. Pokud dokáže svými kořeny nahmatat spodní vodu, přežije i pouštní výkyvy teplot spolu s minimem srážek a vyprahlým vzduchem. Neodmyslitelně patří k obrázku životadárné oázy, kde se do palmového stínu mohou uchýlit i ostatní rostlinky.

 

NENÍ DATLE JAKO DATLE

Když se v Čechách řekne datle, vybaví se většině lidí podlouhlé oválné bobule narovnané kolem plastové větvičky, bez výrazné chuti, které se dají v supermarketu zakoupit okolo vánoc. Datlová rodina je však mnohem různorodější, zajímavější a hlavně chutnější. I tady platí, že není datle jako datle. Velice záleží na lokalitě, času a způsobu sklizně i na skladování plodů, aby jejich kvalita a chuť byly prvotřídní.

Všechny námi nabízené datle jsou plody nejvyšší jakosti, výrazné svou lahodnou chutí a lze je směle zařadit k produktům RAW, protože jsou zásadně nesířené a všechny se sklízejí až po skutečné zralosti plodů bez dalších úprav.

 

KDE JSOU DATLE DOMA

Nejpravděpodobnější kolébkou datlovníku je právě dnešní oblast blízkého východu, kde má jejich pěstování tradici již více než pět tisíc let, což dokazují vykopávky i to, že se toto ovoce dostalo nejen do Koránu, ale i do starodávných biblických příběhů. Přestože věhlas severoafrických datlí by leckterého archeologa mohl vyburcovat k odborné polemice, faktem zůstává, že největšími současnými světovými producenty datlí jsou Irák a okolní arabské státy, třebaže z evropských pultů známe spíše datle tuniské nebo alžírské, protože Arabové si své datle většinou zbaští sami.

V novodobé historii se datle pěstují i v Kalifornii nebo Brazílii, takže je možné, že se historie ještě dočká úprav, a potomci našich potomků budou za jejich domovinu považovat třeba i Ameriku. 

 

ČERSTVÉ NEBO SUŠENÉ

Datlí je nepřeberné množství druhů. Jednotlivé druhy se od sebe liší tvarem, konzistencí, ale především obsahem vlhkosti a způsobem jejich zpracování. Každý druh datlí má své přesné určení.

Čerstvé datle jsou šťavnaté bobule s obsahem vlhkosti až 38 %. Správný pěstitel už podle polohy palmových listů pozná – záleží na úhlu, který list svírá vůči kmeni, kdy jsou datle skutečně zralé a vhodné ke sklizni. Čerstvé datle jsou šťavnaté s masitou dužinou a lahodnou jemnou chutí. Některé druhy jsou určené k přímé konzumaci, třeba datle MADJOOL - nebo z naší nabídky například čerstvé datle načernalé barvy MAZAFATI z oblasti BAM na jihovýchodu Íránu. Jiné druhy čerstvých datlí se nechávají přezrávat a na sítech z nich pak odkapává hustý sirup – neboli datlový med.

Další druhy čerstvých datlí se lisují – třeba íránské datle s poetickým názvem KABKAB, a vzniklé bloky se pak odlamují a jedí jako chléb, nebo se dále zpracovávají do dezertů a jiných pokrmů. Výhodou těchto bloků je, že přebytečná vlhkost, která by mohla způsobit kvašení cukrů, se lisováním odstraní a datle tak vydrží v neporušeném stavu i několik let.

Sušené datle jsou plody s obsahem vlhkosti do 18 %. Jedná se o speciální druhy datlí, které se nechávají dozrávat v korunách datlovníků, dokud z nich převážná část vlhkosti neodejde. Sklizené plody jsou pak pevnější a déle vydrží i bez nutnosti uchovávání v chladu. Z našeho sortimentu mezi sušené datle patří druh DEGLET NOOR, což jsou chuťově výrazné datle dovážené ze severu Afriky – Tunisu nebo Alžíru, a hlavně datle ZAHEDI – jeden z nepoužívanějších perských druhů sušených datlí v hnědožluté barvě pouštního písku s masitou a velice lahodnou chutí, která není tolik sladká jako u datlí čerstvých, takže vyhoví i jazýčkům, které si na cukrování nepotrpí. Slouží k přímé konzumaci nebo k výrobě dezertů. V kombinaci s ořechy jejich chuť skutečně vyzní.

Existují i tak zvané polosuché datle, jejich vlhkost se pohybuje v rozmezí mezi 20–23 %. Mezi polosuché datle patří například datle PIAROM, které se pěstují v zadní části íránského jihu, v úpatí Himalájí a jsou to jedny z nejdelikátnějších datlí s tenoučkou slupkou, které jsou nejen jedny z nejčistších, jelikož je v necivilizované oblasti napájí horské bystřiny, ale mají jedny z nejkrásněji tvarovaných plodů. 

 

DATLE V KUCHYNI

Čerstvé i sušené datle mají široké využití v kulinářství. Dají se z nich připravit sladké moučníky a cukroví nebo bohatě postačí jako dezert samotné plody.

Datlový sirup je výborný k doslazování obilných kaší, koláčů, nápojů i dezertů.

Datle se bohatě používají i jako příloha k pečenému masu nebo zelenině a na přípravu omáček.

 

NEJEN CHLEBEM ŽIV JE ČLOVĚK

Datlovník – jako správný strom života, dodává svým svěřencům kromě životadárného ovoce i mnoho dalších surovin. Datlové dřevo se používá coby stavební materiál, z palmových listů se vyrábějí rohože, koše, klobouky a z vláken listových řapíků, které mohou být až 3 metry dlouhé, se dají smotat pevné provazy. Na řezu listu pak vyvěrá pryskyřice, která se dá využít jako účinné lepidlo.

Pecky datlí také nepřijdou nazmar a správný nomád je hezky namočí a ještě s nimi nakrmí svého velblouda. Na Sahaře dojdou semena i jiného využití. Místní dokáží z usušených pecek namlít mouku k přípravě chleba, nebo z pražených a namletých semen připravují kávu, která je prý chutná i aromatická.

V kosmetickém průmyslu pak z pecek využijí datlový olej.

 

DATLE – ZDROJ ENERGIE

Datle obsahují dle druhu 18 - 38 % vody. Zbytek tvoří přírodní cukry – převážně glukóza a fruktóza, které jsou díky své dobré stravitelnosti velice rychlým zdrojem energie s postupným uvolňováním. Přitom obsahují jen nepatrné množství tuku. Proto jsou datle výborné coby náhrada sladkostí nejen pro sportovce, ale i pro nás ostatní a hlavně pro děti.

Nejsou kyselinotvorné jako klasické sladkosti a tím jsou opravdu jedinečné. Mají povzbuzující účinek, takže pár datlí vám poslouží stejně dobře jako dávka kofeinu. Datle jsou potravina, kterou ocení nejen sportovci, ale i těhotné a kojící maminy, které nemají energie nikdy na rozdávání.

 

S DATLÍ DO POHODY

Datle jsou nesmírně bohatým zdrojem minerálů, především draslíku, ale i železa, hořčíku, fosforu a vápníku. Nechybí ani stopové prvky jako je měď, mangan, zinek a samozřejmě vitamíny – A, C (převážně v čerstvých datlích) nebo vitamíny řady B, takže prospívají kostem, zubům, kůži i vlasům.

Napomáhají zmírnit potíže s vysokým krevním tlakem a vysoký podíl obsahu vlákniny příznivě působí na střeva jako slabé přírodní projímadlo.

Datle jsou považovány za mírné afrodiziakum pro obě pohlaví a tradiční léčitelské recepty starých nomádů používali datle pro lepší spánek nebo jako zklidňující prostředek na suchý kašel, kdy datle svařili s mlékem.

Datle jsou zkrátka a dobře tím nejlepším, co si můžete přibalit do kapsy na vysokohorskou túru, výlet na kole nebo maratonský běh a zrovna tak nezklamou ani při únavném dni v kanceláři nebo ve škole.

 

© Kamila Parsi 2014