• Přihlásit
  • Registrovat
Přihlásit  |  Registrovat
0 ks, 0
CZK
Menu
  • KARAVANA
  • KONTAKT
  • OBCHODNÍ PODMÍNKY
Facebook Instagram
E-shop
Menu E-shop
  • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • SMĚSI KOŘENÍ
  • ORIENTÁLNÍ A EXOTICKÁ KOŘENÍ
  • KOŘENÍ DO ČAJE A KÁVY
  • VĚTŠÍ BALENÍ KOŘENÍ
    • SMĚSI KOŘENÍ
    • JEDNODRUHOVÁ KOŘENÍ
  • KNIHY
Blog
Menu Blog
  • RECEPTY
    • PŘEDKRMY
    • POLÉVKY
    • HLAVNÍ CHOD
    • SALÁTY
    • DEZERTY
    • NÁPOJE
    • PODLE PŮVODU
      • ORIENT
      • MEXIKO
      • STŘEDOMOŘÍ
      • FRANCIE
      • STŘEDNÍ EVROPA
      • ASIE
    • PODLE SUROVIN
      • VEGETARIÁNSKÉ
      • BEZLEPKOVÉ
      • MASO
      • MOŘSKÉ PLODY
      • ZELENINA
      • OVOCE
      • RÝŽE
      • TĚSTOVINY
      • MOUKA
      • LUŠTĚNINY
      • OŘECHY A SEMENA
      • SÝRY
      • MLÉKO
      • UZENINY
      • BYLINKY
      • HOUBY
    • PODLE ÚPRAVY
      • VAŘENÉ
      • PEČENÉ
      • GRILOVANÉ
      • SMAŽENÉ - RESTOVANÉ
      • STUDENÁ KUCHYNĚ
  • ČLÁNKY


Kategorie: HLAVNÍ CHOD | MASO | MOŘSKÉ PLODY | RÝŽE | STŘEDOMOŘÍ | VAŘENÉ

2018-04-17 11:14

PAELLA S MOŘSKÝMI PLODY

Španělská specialita z rýže, zeleniny a mořských plodů.


Paella se v mém životě poprvé objevila spolu s mým mužem (ostatně jako mnoho dalších pokrmů). Už její vůně, plná sytého aroma rýže a šafránu, je něco nového a bezesporu příjemného. O chuťovém zážitku v podobě vyvážených chutí masa, zeleniny a použitého koření ani nemluvím.



Paella, stejně jako většina národních pokrmů, má nekonečnou škálu podob. Co rodina, to jiný recept. I ten můj recept je specifický, čerpající inspiraci z několika ochutnaných i vyčtených variací tohoto pokrmu. Proto se vůbec neostýchejte vynechat ingredience, které Vám nechutnají, či naopak přidat suroviny – jiné druhy zeleniny nebo masa, které jsou blízké právě Vám. Vaření má být rozhodně především radost z tvorby a právě paella je k tomuto čarování jako stvořená.   



 



příprava 60 min. + 30 min. vaření



pro 4 osoby



 



suroviny



 



1 kuře



800 ml drůbežího vývaru



300 g směsi mořských plodů



400 g jasmínové rýže



800 g oloupaných rajčat



100 ml olivového oleje (cca 8 lžic)



3 stroužky česneku



1 cibule



100 g slaniny



2 červené kapie



100 g sterilované kukuřice



10 blizen šafránu



2 lžíce 100 % limetkové šťávy (nebo šťáva z ½ citrónu)



1/2 lžičky mletého černého pepře



3 bobkové listy



sůl



 



postup



 



- kuře vykostíme, z korpusu připravíme vývar a maso nakrájíme na nudličky



- rýži v sítu propláchneme a necháme okapat



- papriku a slaninu nakrájíme na proužky, na velké pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje a spolu s mořskými plody vše krátce orestujeme a vyjmeme z pánve



- do pánve přidáme zbylé 4 lžíce oleje a zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, vložíme maso a plátky česneku, osolíme, opepříme a dozlatova orestujeme



- přidáme rýži a mírně ji orestujeme spolu s masem



- přimícháme rajčata, přidáme bobkové listy, vše zalijeme vývarem a za občasného míchání vaříme v nezakryté pánvi asi 10 minut



- do směsi vložíme připravené mořské plody s paprikou a slaninou, přisypeme kukuřici, dle chuti dosolíme, přidáme rozdrcený šafrán, zakryjeme pánev a vše společně ještě 10 minut na mírném ohni podusíme



- zakapeme limetkou a podáváme



 



naše tipy



 



Pokud nemáte čas nebo chuť připravovat vlastní vývar, můžete místo celého kuřete použít 600 g drůbežího masa (třeba stehenní řízky) a hotový bujón. Zkrátíte si tak dobu přípravy na pouhých 20 minut.



 



Šafrán nejlépe nadrtíte, když ho rozetřete v malém keramickém či kamenném hmoždířku spolu se špetkou cukru. Cukr poslouží jako výborný drtič houževnatých blizniček a vytvoří spolu se šafránem krásně aromatickou homogenní směs, která se pak snadno smísí s vařeným pokrmem.




Štítky: rýžešafrándrůbežímořské plodyhlavní chodšpanělská kuchyněstředomořská kuchyně
Navštivte také
ATALIÉR SKLA - Kamila Parsi
 
© 2012 - 2023 Obrworks      webdesign Weby Meloun