PAELLA S MOŘSKÝMI PLODY
Španělská specialita z rýže, zeleniny a mořských plodů.
Paella se v mém životě poprvé objevila spolu s mým mužem (ostatně jako mnoho dalších pokrmů). Už její vůně, plná sytého aroma rýže a šafránu, je něco nového a bezesporu příjemného. O chuťovém zážitku v podobě vyvážených chutí masa, zeleniny a použitého koření ani nemluvím.
Paella, stejně jako většina národních pokrmů, má nekonečnou škálu podob. Co rodina, to jiný recept. I ten můj recept je specifický, čerpající inspiraci z několika ochutnaných i vyčtených variací tohoto pokrmu. Proto se vůbec neostýchejte vynechat ingredience, které Vám nechutnají, či naopak přidat suroviny – jiné druhy zeleniny nebo masa, které jsou blízké právě Vám. Vaření má být rozhodně především radost z tvorby a právě paella je k tomuto čarování jako stvořená.
příprava 60 min. + 30 min. vaření
pro 4 osoby
suroviny
1 kuře
800 ml drůbežího vývaru
300 g směsi mořských plodů
400 g jasmínové rýže
800 g oloupaných rajčat
100 ml olivového oleje (cca 8 lžic)
3 stroužky česneku
1 cibule
100 g slaniny
2 červené kapie
100 g sterilované kukuřice
10 blizen šafránu
2 lžíce 100 % limetkové šťávy (nebo šťáva z ½ citrónu)
1/2 lžičky mletého černého pepře
sůl
postup
- kuře vykostíme, z korpusu připravíme vývar a maso nakrájíme na nudličky
- rýži v sítu propláchneme a necháme okapat
- papriku a slaninu nakrájíme na proužky, na velké pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje a spolu s mořskými plody vše krátce orestujeme a vyjmeme z pánve
- do pánve přidáme zbylé 4 lžíce oleje a zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, vložíme maso a plátky česneku, osolíme, opepříme a dozlatova orestujeme
- přidáme rýži a mírně ji orestujeme spolu s masem
- přimícháme rajčata, přidáme bobkové listy, vše zalijeme vývarem a za občasného míchání vaříme v nezakryté pánvi asi 10 minut
- do směsi vložíme připravené mořské plody s paprikou a slaninou, přisypeme kukuřici, dle chuti dosolíme, přidáme rozdrcený šafrán, zakryjeme pánev a vše společně ještě 10 minut na mírném ohni podusíme
- zakapeme limetkou a podáváme
naše tipy
Pokud nemáte čas nebo chuť připravovat vlastní vývar, můžete místo celého kuřete použít 600 g drůbežího masa (třeba stehenní řízky) a hotový bujón. Zkrátíte si tak dobu přípravy na pouhých 20 minut.
Šafrán nejlépe nadrtíte, když ho rozetřete v malém keramickém či kamenném hmoždířku spolu se špetkou cukru. Cukr poslouží jako výborný drtič houževnatých blizniček a vytvoří spolu se šafránem krásně aromatickou homogenní směs, která se pak snadno smísí s vařeným pokrmem.