CAESAR SALÁT S DRŮBEŽÍM MASEM
Římský salát s jedinečným dresinkem, krutony a kuřecími prsíčky.
Poprvé jsem se se salátem Caesar setkala v nejmenovaném fastfoodovém řetězci. Byla to totiž jediná přijatelná varianta oběda v hamburgerové lavině. Nebylo to vůbec špatné, ale po přečtení složení na obalu přiloženého dresinku mi poněkud zatrnulo. Proto jsme záhy zkusili domácí výrobu a výsledek nás všechny nadchl. Nejprve jsme zbaběle vynechaly ančovičky, ale později jsme do toho šli se vším všudy a musím říci, že pan Caesar Cardini již v roce 1924 dobře věděl, jak dokonale zkombinovat chutě.
příprava 20 min. + 15 min. vaření
pro 4 osoby
suroviny
1 žloutek
150 ml virgin olivového oleje
2 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce worčestrové omáčky
1 lžička dijonské hořčice
4 filety ančoviček (nebo 1½ lžičky pasty)
½ lžičky mletého černého pepře
1 stroužek česneku
100 g parmazánu (nebo Grano Padano)
2 střední hlávky římského salátu
1 francouzská bageta (nejlépe den stará)
600 g kuřecích prsou
olivový olej na smažení
sůl
postup
- žloutek pokojové teploty smícháme s limetkou, worčestrem, hořčicí, nasekanými ančovičkami a pepřem a dobře metlou promícháme
- do směsi za stálého míchání pomalu přiléváme virgin olej dokud nevznikne hladká emulze podobná majonéze
- přimícháme nasekaný česnek, ½ nastrouhaného parmezánu a vložíme do ledničky vychladit
- bagetu nakrájíme na kostičky, na pánvi rozpálíme 3 lžíce oleje a na mírném plameni bagetu orestujeme do zlatova, aby vznikly křupavé krutony
- osolené plátky kuřecích prsou buď ugrilujeme, nebo orestujeme na rozpáleném oleji 4-5 minut z každé strany
- mezitím nakrájíme salát zbavený košťálu a dobře promícháme s vychlazeným dresinkem, dosolíme dle chuti
- salát rozdělíme do talířů, poklademe na proužky nakrájeným masem, dozdobíme krutony a zbytkem parmezánu
naše tipy
Drůbeží maso můžete nahradit třeba osmaženou slaninou. Pokud masu neholdujete, lze salát podávat zcela bez něj, nebo ho oživit grilovanou či restovanou zeleninou.
Samotný dresink Caesar je chuťově vyladěná surovina a lze ho využít samostatně, v kombinaci s míchaným zeleninovým salátem, můžete jím zakápnout grilované drůbeží maso, mořské plody nebo zeleninu a vytvořit tak chuťovou tečku za větou Vaší gastronomické variace.