JARNÍ ZELENINOVÉ ZÁVITKY
Smažené jarní závitky se zeleninou a houbami shitake.
Jedno z nejoblíbenějších vietnamských pokrmů jsou bezpochyby závitky. Dají se připravovat na mnoho způsobů – vegetariánské, masové, s různými druhy zeleniny i hub. Tento recept je náš „rodinný“, ale co si přibalíte Vy to je na Vaší chuti a fantazii. Příprava je nenáročná, pokud se nenecháte odradit zavinováním rýžových rolek. Po několikátém pokusu se i mně podařilo vytvořit ucházející tvar. Třebaže domorodý Vietnamec by výhradami jistě nešetřil, já jsem byla spokojená a rozhodně jsme si pochutnali. Příště do toho jdu zas…
příprava 45 min. + 15 min. vaření
pro 4 osoby (cca 12 závitků)
suroviny
12 ks rýžového papíru
100 g vlasových rýžových nudlí
1 mrkev (cca 100 g)
100 g čínského zelí
100 g pórku
1 střední cibule (cca 40 g)
30 g sušených shitake
1 lžička sušeného listu koriandru
sůl
mletý černý pepř
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
100 g bambusových výhonků
olej na smažení
postup
- houby namočíme na 30 minut do teplé vody, scedíme a nasekáme na nudličky
- nudle namočíme do teplé vody, necháme cca 10 minut změknout, scedíme a pokrájíme
- cibulku nadrobno nasekáme, zeleninu nakrájíme na nudličky
- v pánvi rozpálíme 4 lžíce oleje, osmahneme cibulku, přidáme zeleninu, houby, sojovou a rybí omáčku, koriandr, sůl a pepř dle chuti a vše orestujeme 5 až 8 minut, dokud mrkev nezměkne na skus
- vmícháme nudle a společně prohřejeme
- zchladlou náplň zarolujeme do navlhčeného rýžového papíru
- rolky smažíme v silnější vrstvě rozpáleného oleje dozlatova
- podáváme teplé se zelným salátem
naše tipy
Práce s rýžovým papírem: velký mělký talíř naplníme vlažnou vodou, rýžový papír smočíme rychle z obou stran a rozložíme na rovný, suchý podklad. Papír rychle nasákne a zvláční. Připravenou směs poklademe do horní části placky, přeložíme horní okraj, jednou zatočíme a přeložíme strany ke středu, nakonec svineme do závitku.
K přípravě plnící směsi a k následnému smažení nejlépe poslouží pánev wok. Je dostatečně prostorná na důkladné promíchání směsi a při smažení se tuk koncentruje v zúženém dnu pánve a nespotřebuje se tolik oleje.