PIZZA CHLEBA
Křupavý pizza chleba s bylinkami a česnekem.
Ochutnat pizza chleba v restauraci, upečený v krásné, klenuté peci na dřevo, je zážitek, kterému se hned tak něco nevyrovná. Je to výborná příloha k zeleninovým salátům, rajčatové salse, jogurtovému dresinku, grilovanému masu, nebo prostě jen tak na zobačku. Je mi jasné, že naše elektrická trouba mi tento zážitek nemůže plně vynahradit, ale při troše fantazie zachutná i ten domácí výtvor. Alespoň se má člověk stále na co těšit…
příprava 60 min. + 20 min. pečení
4 kusy
suroviny
500 g hladké mouky
270 ml vlažné vody
20 g droždí
lžička cukru
olivový olej
sůl
4 lžičky koření pizza mix
postup
- do hrnečku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalejeme asi třetinou vlažné vody, rozmícháme a necháme vzejít kvásek (cca 10 minut)
- do mísy dáme mouku, sůl, 3 lžíce oleje, zbylou vodu a přilejeme kvásek, vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme 45 minut na teplém místě vykynout
- do mističky nalejeme 4 lžíce oleje, přimísíme koření a dosolíme
- vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, vyválíme z nich malé bochánky, které rozválíme na tenké placky o průměru okolo 30 cm
- placku pokapeme 1 lžící oleje s kořením a lžící nebo gumovou stěrkou rozprostřeme rovnoměrně po celém povrchu
- pečeme v předehřáté troubě na 200°C 6 – 8 minut dokud okraje nezezlátnou
naše tipy
Recept na těsto je univerzální pizzové těsto, můžete z něj vytvořit klasickou sýrovou, šunkovou nebo vegetariánskou pizzu.