ŘECKÝ SALÁT
Tradiční svěží salát s olivami.
Řecký salát je jeden z mnoha pokrmů mezinárodní kuchyně, který se bezpečně zabydlel i v české kotlině. Nechybí na jídelním lístku většiny restaurací a věřím, že i v mnoha domácnostech si našel své místo na prostřeném stole. Pokud použijete kvalitní zeleninu, zažijete opět onen zázrak Středomoří a sice – chuťový skvost stvořený z jednoduchých a běžně používaných surovin. Potřebujete letní osvěžení nebo zimní dávku vitamínů? V obou případech je řecký salát zaručeně správná volba.
příprava 15 min.
pro 4 osoby
suroviny
4 středně velká rajčata
1 salátová okurka
1 červená paprika
1 středně velká červená cibule
100 g černých oliv bez pecky
100 ml extra virgin olivového oleje
150 g feta sýra
2 lžičky oregana
červený vinný ocet
sůl
postup
- cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a ostatní zeleninu na větší kostky, sýr na malé kostičky
- zeleninu smícháme s cibulí a olejem, jednotlivé porce rozdělíme do misek, povrch poklademe sýrem a olivami
- podáváme s bílým pečivem nebo pizza chlebem a k dochucení servírujeme sůl a vinný ocet
naše tipy
Pokud si budete salát chystat s časovým předstihem, cibuli vmíchejte až před podáváním. Lépe vynikne chuť ostatní zeleniny a cibule neztratí na kvalitě.